ΧΑΝΙΩΤΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΧρήσιμες πληροφορίες για την Χανιώτη Χαλκιδικής.

picture

Χανιώτη Ιστορικά - Γεωγραφικά στοιχεία

H Χανιώτη βρίσκεται στο νότιο άκρο του πρώτου ποδιού, της Κασσάνδρας και είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο.

Απέχει μιάμιση ώρα από το αεροδρόμιο Μακεδονία και βρίσκεται σε έναν πανέμορφο κόλπο. Η θάλασσα είναι μαγευτική και αξίζει να δείτε το συνδυασμό του πράσινου των πεύκων με το γαλάζιο της θάλασσας.Παραδοσιακοί δρόμοι-σοκάκια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κασσάνδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πρόγραμμα Καλλικράτης).

Βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας και είναι ανεπτυγμένη τουριστικά. Στην περιοχή έχει δάση πεύκων, που όμως υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές το 2006.


Η ονομασία της Χανιώτης

Το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 1930 έπειτα από καταστρεπτικό σεισμό. Κατά πάσα πιθανότητα ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στον πρώτο κάτοικο του χωριού, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα νότια του σημερινού οικισμού (Παλιό Χωριό). Αυτός φέρεται να ήταν από τα Χανιά και έτσι ο οικισμός έλαβε το όνομα Χανιώτης. Κατ' άλλη εκδοχή η περιοχή οφείλει το όνομά της σε έναν χανιώτη, δηλαδή χανιτζή που διατηρούσε ένα χάνι (πανδοχείο) στην περιοχή. Έτσι η περιοχή λεγόταν του Χανιώτη.


Πετράλωνα: Σπήλαιο - ΜουσείοΣτο σπήλαιο των Πετραλώνων, ανοικτό για το κοινό από το 1979,α νακαλήφθηκαν από τον Άρη Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών.

Άγιο ΌροςΠεριλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα ενώ ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού.

Παραλίες